5 Ağustos 2011 Cuma

Hoşgeldiniz

OpenCL, en basit ama en basit ifadeyle , Türk programcısı tarafindan mutlaka öğrenilmesi gereken c99 tabanlı paralel programlama dilidir. Evet , bir programlama dilidir hatta OpenCL C olarak isimlendirilir. Bu dille, bilgisayarlarımızdaki çok çekirdekli merkezi işlemcileri(CPU) ve grafik kartının işlemcisi(GPU) üzerinde işletilebilir kodlar yazabiliriz. Paralel programlama geliştirmek için ilk önce mutlaka işlemcilerinize uygun SDK'i tedarik edip bilgisayarınıza kurun.

İşlemcileriniz AMD ise
AMD-APP-SDK(http://developer.amd.com/sdks/amdappsdk/pages/default.aspx)
Nvidia ise
Cudatoolkit (http://developer.nvidia.com/cuda-toolkit-40)
Intel ise
Intel OpenCL SDK (http://software.intel.com/en-us/articles/download-intel-opencl-sdk/) .


Her programlama dilinde olduğu gibi önce kaynak kodlarınızı yazacaksınız(OpenCL spesifikasyonunu uygun) . ve yine her programlama dilinde olduğu gibi kodlarınızı derleyip , linkleyip , kullanılır hale getirmelisiniz. Bu aşama sizin Orjinal programınız yani C/C++ kodlarınızın olduğu dosyada ilgili fonksiyonların kullanılıp yapıldığı aşamadır. Bu fonksiyonlar OpenCL API'leridir. Böylece OpenCL'nin tam tanımını çıkartırsak; Paralel programlama için ortam ve koşularının yönetimini(API) içeren kodlama(OpenCL C) STANDART'ıdır.


İşte bu web sayfasında bu API ve dilin özellikleri ve kullanımını öğreneceğiz.

Bu Web sayfasina, Yeni dersler ve örnekleri eklemeye devam edecegim, o zamana kadar “The OpenCL Programming Book” kitabi , khronos sayfasinda linkleri verilmis dersler-örnekler ve mutlaka spesifikasyon indirilip incelenmeli, amd,nvidia,intel’in OpenCL SDK’larini inceleyip gelişiminizi sürdürmenizi tavsiye ederim.

Sizinde elinizde konuyla ilgili argüman,örnek ve anlatim varsa paylasmanizi rica ediyorum. Bu web sayfasının siz değerli dostlarıma faydalı olmasını temenni ederim. Sevgiler, saygılar.